Sanat Üzerine Birkaç Küçük Not – 1. Bölüm | Sanatçı Kimdir?

Yaratıcılığın sınırsız okyanusunda sonsuz olanak ve olasılıklardan bahsetmek istediğimizde bu anlatıma nereden başlamalı?

Tuba Şerbetçi, Mystical forest, 100 x 80
Mystical forest, 100 x 80

Denizin hep aynı deniz olduğunu düşünen ve savunanlarla denize her baktığında yepyeni bir dünya ile karşılaşanlar şüphesiz birbirlerini anlamakta güçlük çekeceklerdir.

Sanatçı olan ile olmayan ya da henüz olmamış ya da küçükken, çocukken yani, sanatını kaybetmiş olanların arasındaki yegane farkta budur bana göre.

Yazıya devam etmeden önce, Tuba Şerbetçi’nin tüm eserlerini keşfedebilirsin!

Yaratıcılık

Her şeye her an sanki ilk defa görüyormuşçasına yeni gözlerle bakabilme yetisi.

Bakmak ve gördüğü karşısında şaşkınlıkla yutkunmak kimi zaman, kimi zamansa heyecanla tutkuyla o ana sarılmak istemek, tutmak istemek, bir an sonra kaybolup gideceğinin tamamı ile farkında ve tüm bu çaresizliği derinden hissederek.

Tuba Şerbetçi Waterfall Çalışması
Waterfall, 50×35

Yeni gelen anın ışıltısını tam olarak özümseyebilmek içinse bir önceki anı bırakabilmek gerektiğini bilerek..

Belki de sanatçının eseri ile arasındaki tutkulu ilişki de bu duruma benzemektedir.

Sanatçı Eser İlişkisi

Bir aşk ilişkisidir bu, ama sıradan bir ilişki değil, süre gidebileceğinden şüpheli, anın getirdiği her ne ise yüreğini sonuna dek açık tutmayı göze alabildiğin, pek çok şeyi ve aynı zamanda hiçbir şeyi vadetmeyen kısa bir yaz aşkıdır.

Öyle ya tam da bu sebeple çıkmamış mıdır sanatçı yola, olağanı yeniden var etmek, sıradanlığın tuğlalarını aynı bütünü yeniden yaratmak ancak bu defa parçaları tamamı ile özgün şekilde yeniden dizebilmek için.

Eseri ile arasındaki tek hakiki bağ bu andır.

Tuba Şerbetçi Kum Zambakları Eseri
Kum zambakları, 50 x 35

Fırçasının akışını bozacak herhangi bir darbe resmi bütününden kopartabilecek ayrılıkçı bir parça yaratabileceği gibi, ani ve beklenmedik ancak akıştan gelen bir diğeri tüm resmin o ana dek parçalanmış halini bütünleyebilir ve ona taptaze umulmadık ve yepyeni bir anlam bahşedebilir.

Sanatçı Kimdir

Öyleyse sanatçı kendini anın büyüsüne her daim açık tutabildiği sürece kendi gözlerinin önünde ve parmaklarını altında yaşamın kendi kendini nasılda şaşırtıcı şekilde yeniden var ettiğini ilk elden deneyimleyen olacaktır.

İşte böyle büyülü bir deneyimdir sanatçının eseri ile olan ilişkisi…

Devam edecek…

Sanatyapıyo’daki daha fazla yazıya ulaşmak için hemen tıkla!

Tuba Şerbetçi

1977 İstanbul doğumludur. Galatasaray Lisesi mezuniyetini takiben İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamladı. 2003 yılında Fransa devlet bursulusu olarak Paris Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde doktora çalışmaları yürüttü. Paris te geçirdiği dönemde sanat galerileri ve müzelerde uzun zaman geçirdi. Tiyatro ve drama üzerine eğitimler almıştır. 2013 yılında kişisel ifade arayışları kendisini sanat terapi çalışmalarına yöneltmiştir. İspanya’da Meera Sanat Okulunda aldığı eğitim sonrası kendi atölyesindeki resim çalışmaları hız kazanmış 2021 yılında ilk sergilerine katılmıştır. Sanatçı içinde yaşadığı toplumun an be an değişen renklerini kendi içsel deviniminin yansımasında bularak tuvale aktaran soyut bir anlayışın peşinden giderek, anın getirdiği yeniliklere açık kalmayı deneyimleyerek sürekli bir bilinmezin peşinde amatör ruhu her daim koruyarak yeni resimler yaratmaktadır.

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close