Modern Sanat | Modern Sanat Nedir?

Modern sanat, her yeni olan gibi, eskiler tarafından çokça eleştirilmiştir. 

Sanatı sanat yapan estetik güzellik algısının toplum içinde insandan insana farklılık göstermesi sanatı, yeri geldiğinde bir kalıba hapseden, yeri geldiğinde de öngörülemez bir ivmeyle ileriye götüren, değiştiren esas nokta olmuştur.

Yazıya devam etmeden önce, Zeynep Nisan Uluğ’un eserlerini keşfetmek için hemen tıkla!

Modern Sanat Akımları

Estetik güzellik bir zamanlar doğal olana, doğaya benzerlikle ölçülüyordu, bir zamanlar ise ne kadar gerçekçi, fotoğraf gibiyse o kadar güzel değerlendiriliyordu eser.

Modern sanat akımı ile bir kez daha değişti bu estetik algısı. 

Sadece somut bir güzellikten ilham alınarak yapılan resimler yetersiz gelmeye başladı ve sanatçıların kendi duygu, düşünce ve fikirleri sardı tuvalleri. 

Modern Sanat Akımlarının Ortaya Çıkış Nedenleri

Sanatçılar, ellerindeki fırçaları bir kalem, bir mikrofon gibi fikirlerini duyurmak için kullanmaya başladılar, eski biçimleri geride bırakıp yeni tarzlar, yeni biçimler oluşturdular.

Sanat dendiğinde aklımıza gelen isimler ve tablolar, çoğunlukla, modern sanat döneminde ortaya çıkmışlardır. 

Modern Sanat Akımları İsimleri

Claude Monet ve Water Lilies, empresyonist akımın öncüsü olmakla kalmayıp günümüze kadar insanların beğenisini toplamayı başarmıştır. 

Edvard Munch, the Scream adlı neredeyse hepimizin bir yerlerden tanıdığı eseriyle 21. yüzyıl insanının bile hala daha kendi ruh halinden parçaları görebildiği o acı dolu ifadeyi içimize işlemiştir. 

Sürrealizm ile bütünleşen Salvador Dali ortaya çıkardığı eserlerde insanların baktıkça gerçeklik algısını zorlayan ve aynı zamanda kendi kişiliğinin de bir yansıması olarak gösterilen alışılagelmemiş kompozisyon ve tekniklerle kendine sanat dünyasında yer edinmiştir.

Özetle

Demem o ki modern sanat ve modern sanatçılar; alışılagelmiş kalıpları yıkarak kendi anlatmak istedikleri konulara uygun gördükleri yeni teknikleri ve biçimleri yaratmış ve bunları öyle bir ustalıkla uygulamışlardır ki sanat dendiğinde insanların aklına en çok gelen isimlerden olmayı başarmışlardır.

Geçmişin sunduğu patikadan yürüyen herhangi bir sanatçı ne evrenselliği yakalayabilmiştir ne de ölümsüzlüğü. 

Bu dünyada gerçekten bir etkisi olan kişiler her zaman geleneği sorgulayan ve değiştiren, farklı yollar arayanlardır ve her zaman da asıl hatırlanacak olanlar onlardır.

Umarım biz sanat dünyasını var edenler, sanatçılar ve sanatseverler olarak bir gün yenilikleri keşfetmeye açarız kendimizi ve kim bilir belki bir adım daha yaklaşırız bu yaşamı anlamlandırma çabamıza.

“Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.”

Pablo Picasso

Sanat dünyasına adım atmak ister misin? Hemen Blog | Sanatyapiyo’daki en güncel yazıları keşfet!

Zeynep Nisan Uluğ

Sanatı estetik yapan arkasında yatan anlamdır. Ben bu yüzden sanatımla düşüncelerimi birleştirerek sanatımı kendimi ve hayatı anlatmak için bir araç olarak görürüm. Boğaziçi Üniversitesinde eğitimime devam ederken bir yandan her zaman sanatıma devam etmeye ve sürekli üretmeye çabalıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close