Sanatla İyileşmek | Sanatın İyileştirici Gücü

“İyileşmek” kelimesinin sözlük anlamı: Önceki durumunun değişmesiyle daha iyi bir duruma gelmek ve düzelmek.

İyileşme süreci duruma, şartlara göre değişiklik gösterir. Bazen kısa sürede iyi bir duruma gelirken, bazen çok zor, bazen de hiç iyileşmeye biliriz.

Bu hiç istemediğimiz bir durumdur sonuç ne olursa olsun yaralarımızın izleri mutlaka kalır.

Yaşadığımız deprem sonrası hem bölge halkı hemde gönül bağı olan duyarlı tüm insanlar acıyı derinden hissetti.

Afet sonrası yaşanan travmalar çok uzun yıllar etkisini sürdürecektir nesilden nesile aktarılacak, maalesef kolektif bilincimizle geleceğimize şekil verecektir.

Peki bu süreci en az zararla atlatabilmek için ne yapabiliriz? Bu mümkün olabilir mi?

Öncelikle yeni travmalara yol açmayacak şekilde acil bir plan yapılmalıdır. Psikososyal destek ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi öncelikli olmalıdır.

Kendimizin ve çocuklarımızın ruh sağlığını korumalı, çocuklarımızın iç dünyasının, olaylara bakış açısının yetişkinlerden çok farklı olduğunu unutmamalıyız.

Onların yaşadıkları duyguları ifade edebilecekleri ortamlar yaratmalıyız.

Kendini ifade edebilen insan iyileşmenin ilk adımını atabilir. Eğer duygularımızı ifade edecek bir yol bulamazsak düdüklü tencerenin içindeki yüksek basınç altında sıkışıp kendini dışarı atacak bir delik arayan, bulamadıkça basıncı artan, gittikçe  tehlikeli bir hal alan su buharı gibi ya kendimize yada çevremize zarar veririz.

Bu istemediğimiz bir sonuçtur. İyileşmesi daha zor yeni travmalara yol açar.

Engellemek elimizdedir.Tüm yaşam şartlarındaki  iyileştirmeler hızla yapıldıktan sonra sanat bu  noktada devreye girerek bizi yok edebilecek veya çevremize zarar vermemize sebep olabilecek ruhumuzda ki basınçı azaltmak için duygularının  dışa vurumunu sağlayacaktır.

Yetişkinlere ve çocuklara sadece malzeme verin ve tüm kuralları unutmalarını söyleyin bunu yapmaları kolay olmayacaktır ama yinede kural olmadığını bilmek iyi gelecektir.

Onlardan özgürce renkleri karıştırıp, karalamalar yapabileceklerini söyleyin. İstediklerini çizmekte boyamakta özgür olduklarını ifade edin ve kendi hallerine bırakın yardım isterlerse rehberlik yapmak için hazır bekleyin onları yüreklendirin iyileşme için bir yol göstermiş olacağız.

Bu yol belki daha önce hiç denemedikleri, akıllarına dahi gelmeyen yada cesaret edemedikleri bir yol olacaktır.Ama iyileşme başlayacaktır.

İnsan ruhu sanatın iyileştirici gücü vasıtasıyla mekân değiştirir ve bu bildiğimiz dünyadan farklı bizim yarattığımız bir dünyadır .

Neşesiyle, sevinciyle, korkusuyla, endişesiyle, öfkesiyle  tüm insani duygular sanat aracılığıyla ortaya dökülür paylaşınca da milyonlar arasındaki tüm ayrımlar ortadan kalkar güçlü bir bağ ile bir birimize bağlanırız.Bu bağ sayesinde yalnız olmadığımız ,duygularımızı paylaşan  insanların olduğunu  anlarız bu bizi daha güçlü hale getirir.

Mutlaka ruhumuzda yaraların izleri kalır ama iyileşme süreci en az zararla atlatılabilir.

Sanatın iyileştirici gücü geçmişte de defalarca uygulanmış tarihsel bir gerçekliktir.

Melike Topal

Melike Polat Topal

Benim ruh dünyamda bazen kaotik varlıklar bazen de sevimli huzur veren konular yer alır.Resim benim yaşamımın bir parçası çok küçük yaşlardan beri çizim yapıyorum.25 senedir de aktif sanat öğretmeniyim.Resim yaparak kendimi ifade ediyor ruhumu besliyorum.İnsanları resimlerimde yaptığım gerçek üstü değişimlerle şaşırtmayı etkilemeyi seviyorum.Sergilerde ziyaretçilerle sohbetlere bayılıyorum yaptığım resimleri insanlarla buluşturmanın en iyi yolunun sık sık sergi açmak olduğunu söyleyebilirim.Resimlerim benim ruh dünyam gibi görünse de toplumun parçası olduğum için izleyenin de ruhunu yansıttığına tanık oluyorum.Tıpkı bir ayna gibi.Hatta sergilerim de bilinç altı hisleri açığa çıkan ziyaretçilerin sayısı hiç de az değildi.Duygu yüklü insan ruhu modern ve geçmiş hayatın yükü ile hızı arasında sıkışıp kaldı artık nefes alamaz hale geldi.Sanat ruhu besleyip kendine dönmesi için kapı aralayan bir dünya.Benim sanatım size yeni bir bakış açısı ve saklı duygularınızı yeniden keşfetmeye davet ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close