Sanat Nedir? Ruhsal Bir İhtiyaç Sanat

Sanat nedir? Sanat ruhsal bir ihtiyaçtır bence!

Hayatın içindeki kaçışlarda insan sanata ihtiyaç duyar. Sanat ruh ahengini dinginleştirir.

Doğa kurulduğundan beri insan hep anlatabilmek, anlaşılabilmek yani kendini ifade edebilmeye ihtiyaç duymuştur.

Bu ilk önce mağaralarda yapılan resimler ve yazılarla kendini göstermiştir. Sonrasında sanatın diğer dalları da oluşup yine insan kendini ifade etmeye çalışmıştır.

Bu bazen tuvaldeki resimde, bazen müzikteki tınıda, bazen filmdeki bir sahnede karşımıza çıkar.

Ve sanatçı ne kadar kendini ifade edebildiyse o kadar izleyiciye aktarılır ve o kadar başarılı olur.  Sanat bir insanın ruhuna hitap edebiliyorsa eğer, o eserde başarılı olunmuştur.

Sanat aynı zamanda insan hayatında anlamsız olan anların anlamlı hale dönüşmesini sağlar.

Nietzsche sanat hakkında şöyle demiştir, sanat, mutlak hakikatin yokluğunda insanın anlamsızlık denizinde savrulup durmasını engelleyebilecek tek gemidir.

İnsan anlamsız bulduğu anları, anlamlı hale getirmeyi arzular. Bu arzu insanın sanat yapma isteğini ortaya çıkarıyor.

Çünkü hayatın anlamlı olması demek, insanın kendine değer verdiğini ve insan hayatını kutsallıkla süslediğini anlıyoruz.

Yaşamın katlanılmaz güçlüklerle olması bir yana, bu güçlüklerle savaşabilmek ve yenilmeden tekrar kendini dönüştürüp olgunlaştırmak için insan sanatı kullanıyor diyebiliriz.

İnsan hayatı dayanılmaz meziyetlerle doludur. Bernard Shaw, sanat olmazsa gerçekliğin hamlığı dünyayı dayanılmaz kılar demiştir.

İnsan hayatı öyle sertlikte, öyle karmaşa içerisindedir ki, bu hayatı süslemeden ve güzelleştirmeden yaşayabilmek neredeyse imkansızdır.

Aşık olmak, aşık olduğuna şiir yazmak, ona şarkı yazmak, onun portresini yapmak, bunlarda birer sanattır ve insan hayatını güzelleştiren evrelerdir.

İnsan, insan olmak için sanat yapar. İnsan, varlığını kanıtlayabilmek için, varoluş sürecini tamamlayabilmek için sanat yapar.

Hayatın insanı gafil avlamasını istemediği için, hayata dört elle tutunduğunu göstermek için sanat yapar, hayata karşı bir direniş için, yaşamayı sevdiğini haykırmak istediği için sanat yapar. Yani sanat tamamıyla aslında bir dışavurumdur.

Ve..Ve..Aslında sanat, uçsuz bucaksız bir denizdir. Görebilenler için..hissedebilenler için..

Emine Terkul Sanatyapiyo

Emine Terkul

Eserlerimde ya duygusal bir dinginlik ve huzur olsun istiyorum yada baktıkça insanin kendinde birseyleri sorgulamasini istiyorum. Eserlerimde ya gerçekleri yüze çarpıp sorgulatma yada gerçeklerden kaçışlar görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close