Sanat Terapisi Nedir?

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi, bir sanat eğitmeni ile danışanın ortak çalışmasını gerektiren, tedavi sürecinin sanatla birleştirilmesine dayanan bir terapi çeşididir.

Kişilerin streslerini, kaygılarını ve atlatmaya çalışılan travmatik olayların etkilerini azaltmak üzere geliştirilmiştir.

Sorunları bazen sözel olarak ifade etmek zor olabilir. Sözel olarak ifade etmektense sanat yoluyla ifade etmek daha verimli sonuç verebilir. Burada sanat terapileri; resim, heykel, müzik, tiyatro vb. gibi sanatsal etkinlikler sayesinde danışanların, iç dünyalarını ve bilinçaltlarını ifade etmeye yönelik kullanılan metotlar karşımıza çıkar.

Sanat Terapisi Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

1950’lerde ABD’de ortaya çıkan bu teknik günümüzde ve dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Sanat terapisinin bir terapi yöntemi olarak ortaya çıkış hikayesi de oldukça ilgi çekicidir.

ABD’li psikologlar önceki dönemlerdeki insanların mağaralara çizdikleri resimleri, figürleri analiz ederek başlamışlardır.

Bu inceleme sırasında bu kişilerin çeşitli olayları, göçleri, yaşama biçimlerini sanat yoluyla ifade ettiklerini görmüş ve baharın gelişini neden kutladıklarını, neden değişik ritüeller yaptıklarını, dansın ne işe yaradığı gibi konular üzerine kafa yormuşlardır.

Bütün bunların insanları rahatlatıcı bir etkisi olduğunu keşfetmişler ve sözle ifade edemedikleri bazı şeylerin sanat yoluyla ifade edilebileceğini görüp “neden bu yöntem terapide de kullanılmasın?” diye düşünmüşlerdir.

Bunun sonucunda sanat terapisi, görsel sanatları, insanların bilinçaltı durumlarıyla birlikte, duygusal ve sosyal sağlıklarını da iyileştirme ya da geliştirmeleri için kullanılan bir çeşit destek mekanizması olarak tanımlanmaktadır.

Sanat Terapisi Kimlere Uygulanabilir?

İnsanların temel durumlarından biri olarak duygusal çöküşlere destek olmak sanat terapisi aracılığıyla duygular üzerine çalışmak insanlar arasındaki ilişkileri geliştirebilir.

Örneğin; resim yaparken rahatladığımızı, bilinçaltımızdaki düşüncelerin bizi farklı bir tarafa götürdüğünü hissederiz.

Duygu durumlarımızın ne yönde olduğu kullanılan renklerle, olaylarla, nesnelerin büyüklüğü-küçüklüğüyle ilişkili olduğundan analizini yaparak sonuca ulaşılabiliriz.

Bu sayede, kişiler gizli kalmış yönlerinin farkına varır ve bu yönlerinin gelişmesi için kendilerine katkı sağlayabilirler.

Sanat terapisi bu bağlamda, çocukların belirli dönemlerde yaşadığı utangaçlık durumları, asosyallik, dikkat eksikliği, okula adaptasyon, geçmişte üzücü bir olay sonrasında konuşma güçlüğü çeken, panik atak durumlarından şikayetçi olan bireylerin tedavisinde kullanılabilmektedir.

Sonuç olarak sanatın ne kadar önemli ve iyileştirici bir güce sahip olduğunu unutmayalım…

Melike Kara

2012 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim bölümünden mezun oldum. Modern temelli sanatçı olarak, becerilerimi ve yaratıcı sürecimi geliştirirken duyguların ritmini yakalamak için soyutun görsel dilini imgelerle keşfediyorum. Gökyüzünden, yaşam sembollerinden, hikayelerden ve hayal gücümden ilham alarak duygu ritimlerinin değişkenliğini eserlerime yansıtıyorum. 2013 yılından beri sanatsal çalışmalarıma devam etmekteyim. Karma sergilerim haricinde yurtiçi ve yurtdışı online platformlarda da satışlarım devam etmektedir. Karma Sergiler 2012- Exlibris-Çimenlik Kalesi, Çanakkale 2022- Mist-Luna Sanat Galerisi, İstanbul 2022- Possible-Galerie D'art La Visione,İstanbul 2022- In The Deepest Ocean-Luna Sanat Galerisi, İstanbul 2022-Nuans-Bahariye Sanat International Online Art Exhibition, İstanbul 2022-Empathızıng-Pinelo Art Galleri,Varna-Bulgaristan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close