Suyun Ressamı Ahmet Yakupoğlu

Tabiatın ve Tarihin yaşayan Ressamı Ahmet Yakupoğlu!

Kökleri germiyanoğullarına dayanan Kütahya’nın Saray Mahallesi’nde 1920 kasımda doğan ressam Ahmet Yakup oğlu, Zaptiye onbaşı Hacı Halil Ağa ve Şefika Hanım’ın oğludur.

Sanatçı Henüz 5 yaşındayken evlerinin duvarlarına resimler yapmaya başlamıştır.

Resme olan alakası henüz küçük yaşlarda resimli kitapları uzun uzun incelemesi ile başlar soyadı kanunun çıktığında Babasına çalılel soyadı yakıştırırlar, böylece ressam Ahmet 1964 yılına kadar çalışır ondan sonra da Yakupoğlu diye imza atacaktır.

Aşkla yaptığı resimler sayesinde lise yıllarında tanıştığı Prof.Dr Süheyl Ünver’in teşvik ve himayesinde istanbul uzanan bir hayat hikayesi 1945 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirmesinin ardından sanat ve sanatçılarla iç içe bir yaşam biçimine dönüşecektir.

Ahmet Yakupoğlu’nun kopya resimler hariç 2000’e yakın orijinal resmi bulunmaktadır 1000 kadar yağlı boya tablosunda Kütahya civarını sokaklarını eski eserlerini mesire yerlerini insan tiplerinin tespit etmiş resimlerinde bunlara yer vermiştir.

O diğer çağdaşları gibi Fransa, Londra Paris gibi Flemenk şehirlerini değil yüzünün Anadolu’ya yaşadığı kent’e dönen kendi kültürünü doğduğu toprakları resmetmeyi tercih etmiştir.

Ressam neyzen ve minyatürist Ahmet Yakupoğlu; resimlerini ele alacak olursak yağlı boya tekniğini tuval veya duralit üzerine uyguladığını görmekteyiz.

Resimlerini herhangi bir çizim veya tasarım yapmaya gerek duymadan yağlı boya veya sulu boya ile doğrudan tuval ya da bulabildiği her türlü malzeme üzerine yapmıştır.

Suların ressamı olarak anılmaktadır.

Türkiye büyük millet meclisi başkanlık divanı tarafından, 2010 yılı üstün hizmet ödülüne layık görülmüştür.

4000’e yakın resim yapmış olan Ahmet Yakupoğlu, 2 Ekim 2016 tarihinde vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close