Sanat ve Çocuk Gelişimi | Sanatın Etkileri Nelerdir?

Sanat, insanın duygularını, hayallerini, düşüncelerini kısaca kendini çeşitli yol ve yöntemlerle dışa vurmasıdır.

Sanat, kendisiyle fiilen uğraşan ya da ilgilenen insanlar aracılığıyla, toplumda hem bireysel hem de toplu halde vizyon geliştirmeyi sağlar. Yetişkinlerin üzerindeki etkisi kadar, hatta belki de çok daha fazla, çocuklarında üzerinde olumlu etkileri vardır.

Toplum olarak, kendini ifade edebilen, öz saygısı yüksek, ne istediğini bilen, kendine özgü bir vizyona, estetik bakış açısına sahip çocuklar yetiştirmek, çocuklarımızı erken yaşlardan itibaren sanatla tanıştırmak ve ilgilenmelerini sağlayarak mümkündür.

Sanatın çocuk gelişimi üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla dünyada bir çok araştırma yapılmıştır.

Çeşitli kaynaklar taranarak bu araştırmalara günümüzde rahatlıkla ulaşılabilinir.

Sanatın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Öncelikle sanatın herhangi bir dalıyla hemhal olan çocukların diğer çocuklara göre, kendine daha güvenli, öz saygısı yüksek olduğu gözlemlenmektedir.

Performanslarını sergileyen çocuklar duygu ve düşüncelerini, bazen kimseye anlatamadıkları gizli kalmış hislerini çok daha kolay, akıcı ve anlaşılır bir şekilde anlatabildikleri görülür.

Hatta pedagogların da çocukları çözümlemelerini sağlayan yollardan ilk akla gelen ve bilinen yolu resim ve oyundur.

Çocukların yaptığı resimlerde kullandıkları renk ve figürler çoğunlukla, çocuğun yaşadığı buhranı, hüznü, mutsuzluğu ya da tam tersi duygularını dışa vurum yoludur ve bu resimleri okumak ebeveynler ve öğretmenler için özellikle önem arz eder.

Aynı zamanda sanatla ilgilenen çocuklar, diğer çocuklara göre, daha kaliteli zaman geçirdikleri için mutlu ve huzurlu olurlar.

Yaratıcılıkları ve hayal güçleri desteklenir.

Dil gelişimi desteklenerek, kelime haznesi gelişir, dili etkili ve akıcı olarak kullanır. Sanat yoluyla kendine saygısı artan çocuk, başkalarına da aynı oranda saygı duymayı öğrenir, empati duygusu gelişir.

Dolayısıyla davranış gelişimi desteklendiği için sosyal becerileri ve psikolojik gelişimleri önemli ölçüde desteklenir. Estetik algıları artar.

Sanatla uğraşan çocukların akademik becerileri ve dikkat sürelerinin de arttığı yapılan çeşitli araştırma ve testlerle ortaya konmuştur.

Ebeveynler, öğretmenler, yetişkinler olarak çocukların sanata yönelip ilgilenmelerini nasıl sağlarız?

Öncelikli olarak çocuğu çok erken yaşlarda sanatla tanıştırmak, eleştirel bakış açısı geliştirmeyi amaçlayarak, birlikte soru cevap yöntemiyle sanat okumaları yapmakla başlanabilir.

Aynı zamanda çocuğun yeteneklerine, ilgilerine dikkat etmek ve iyi bir gözlem yapmak gerekir. Hangi alanda nasıl bir ürün çıkarmışlarsa, destekleyici bir dil kullanarak takdir etmek çok önemlidir.

Bir toplumda sanatın içinde ne kadar çok insan bulunursa, o toplum büyük ölçüde saygılı, hoşgörülü, empati duygusu ve estetik algısı yüksek, vizyon sahibi, kalkınmayı başarmış bir toplum olur.

Umarım biz de bu gelişmişlik seviyesine ulaşmayı başarmış, yüksek vizyon sahibi bir toplum olma yolunda, çok daha fazla çocuk ve genci sanata dahil edebilir, gelişimlerini destekleyebiliriz.

Ne demiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk:

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur!”

Ben Reyhan Karadayı, hem bir anne, hem bir öğretmen hem de bir ressamın.

Bir sonraki yazım da görüşmek dileğiyle.

Sanat ve çocuk gelişimi

Reyhan Karadayı

Ben Reyhan, anaokulu öğretmeni, ressam ve aynı zamanda dövme sanatçısıyım. Kendimi en üretken, belki de en özel hissettiğim anlardan biri resim yapmak ve paylaşmak. Kısacası özgürlük benim için kocaman bir tuval, bazen küçücük bir kağıt parçası, şimdi bir ekran ve renkler...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close