Escher | Yanılsama ve Paradoks

Dünyanın güzellikleri arasına dalıp, düşlerini derinlerde bırakmaman mümkün değil. Detaylarda kaybolmaktan keyif alanlar için, Escher’den bahsetmek istiyorum.

Maurits Cornellis Escher (1898-1972) dünyanın en ünlü grafik sanatçılarından biri. Kendisi Hollanda doğumlu. Mimar olmak isteyen Escher, öğretmeninin yönlendirmesiyle çizim ve baskı esime yöneliyor.

Hollanda’nın Lahey kentinde etkileyici bir Escher müzesi (Escher In Het Paleis – Escher In The Palace) var ve gittiğinizde gördüklerinize inanamayacaksınız.

Escher’in eserlerinde üç boyutlu yanılsamalar ve paradokslar göreceksiniz. Algımızın zamanla öğrendiği üç boyut ve mekânsal derinlik kavramları, iki boyutlu eserlerde kullanılan renk, boyut, ton ve perspektif gibi tasarım öğeleriyle izleyiciye sunulmaktadır.

Paradokslar ise bilinen durumlarla çelişen kanı, duygu ve düşüncelerdir.

Escher’in Ünlü Eserleri

Escher’in en önemli eserlerinden biri her biri diğerinin kolunu çizen iki elden oluşan “Çizen Eller” yani “Drawing Hands” bir litografi.

Eserin tarihçesi 1948’li yılllara dayanıyor ve sürrealist tarzda. Escher yapıtında model olarak sağ elini kullanıyor ve yapıtta eller üç boyutlu, kollarsa düz işlenmiş halde gözlemlenebiliyor. Eserde Garip Döngüler kavramı, başka bir deyişle  sonu olmayan bir sürecin sonlu biçimde kullanımı uygulanmıştır.

Bir diğer eseri yine bir litograf olan “Hand with Reflecting Sphere” (Türkçe karşılığı Yansıtan Küre ile El) 1935’te yapılmış.

Resimde Escher’in sol elinde küre şeklinde bir ayna tasvir ediliyor. Baskının orijinal çizimin tersi olduğu düşünüldüğündeyse, resimdeki tasvir Escher’in sağ eli. Aynaya ise tüm oda sıkıştırılmış, sanatçı ise aynanın merkezinde görülmekte.

Sanatçının eserlerinde kullanılan illüzyonlar ve görsel yansımalar on beşinci yüzyıl Kuzey Avrupa sanat geleneklerinden ileri geliyor. Eserlerde mekânsal ve yapısal dualiteler gözlemlenebiliyor.

Escher’in 1936 yılındaki İspanya ziyaretinde, Granada yakınlarındaki Alhambra’da incelediği süslü çini tasarımları ve çizdiği eskizler sonrasında 1958 yılında “Regular Division of a Plane” yani “Düzlemin Düzenli Bölünmesi” isimli kitabını yayınladı.

Düzlemin düzenli bölünmesi tekniği grafik ile dairesel olarak tekrarlanan şekillerin bölünmesine karşılık gelmektedir.  Bu teknikle çalıştığı resimlerde Escher boşluksuz ve birbirinin üzerine gelmeyen figürler kullanmıştır. Teknikle yapılmış en ünlü tasarımlarından biri taş baskı olan “Reptiles”’dır.

Keyifli bir hafta dileğiyle…

Escher Kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close