İletişim kurmak, insanlar için önemli bir ihtiyaçtır.
Ancak bazı durumlarda sözel iletişim yetersiz kalır ve kişi kendini ifade edecek bir yol bulamaz.
Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisi, sanat materyallerini kullanarak, zorluklarla karşılaşan bireylere kendini ifade etmek için yeni yollar sağlayan dışavurumcu bir terapi türüdür.
Sanat terapisinde sanatçı olmak ya da sanatta iyi olmak gerekmez.
Sanat terapisi, sanat yolu ile kişinin derinlerde kalan duygu ve düşüncelerini açığa çıkararak ruhsal iyileşmeyi destekleyen bir yaklaşımdır.
Kişinin iç dünyasını yansıtması ve bir anlamda duygu boşalması sağladığı için katarsis olarak da değerlendirilir.
Sanat terapisinde kullanılan imgelememe ve yaratıcı sürecin iyileştirici ve bütünleştirici gücü olduğu görüşü yaygındır.
Ayrıca, sanat terapisini diğer terapi yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, kişiyi yaratıcı sürece yönlendirerek fiziksel ya da psikolojik rahatsızlığından bir süreliğine uzaklaştırıp başarabilme ve güç duygusunu yaşatmasıdır.
Sanat terapisi evimizde yaptığımız aktivitelerden farklıdır
Ancak bu aktiviteler de ifade edemediğiniz duygulardan arınmanıza ve stresinizin azalmasına yardımcı olabilir.
Sanat terapisinde boyama, kil ile çalışma, kolaj, çizim, heykel gibi çalışmalar mevcuttur. Kişi, sanat terapistinin rehberliğinde bu sanat uygulamasını yapar.
Terapist yönlendirici olsa da ortaya çıkan görüntü bireyin iç dünyasını yansıtır. Çalışma sonunda birey ve terapist ortaya çıkan eser üzerinde tartışır ve anlam arar.
Sanat terapisinin tarihine bakacak olursak ilk olarak 1940’lı yıllarda ortaya çıktıysa da profesyonel olarak uygulanmasına 1960’lı yıllarda başlanmıştır.
Psikolojik ve fiziksel travma yaşayan bireyler, otizm ve demans teşhisi olanlar ve depresyon, kaygı, yeme bozukluğu, madde kullanımı gibi durumlar için sanat terapisi uygulanabilir.
Son yıllarda tıbbi sanat terapisi de kullanılmaktadır.
Tıbbi sanat terapisi, fiziksel olarak travmaya uğramış, ağır ameliyat geçirmiş ya da ağır tıbbi işlemlere maruz kalmış kişiler için kullanılan klinik bir uygulamadır.
Tamamlayıcı ve bütünleyici tıbbın bir türü olarak da kabul edilir.
Ayrıca sanat ve psikoloji arasındaki ilişkiyi inceleyen pek çok çalışma vardır.
Sanatı icra etmek de izlemek de psikolojiyle yakından ilgilidir.
Psikolojik sorunlar yaşayan hastalara müze ziyareti reçete edildiği gibi haberler bile mevcuttur.
Son olarak kendi tesadüfi deneyimimden bahsederek yazımı bitirmek isterim.
Resim yapmak benim için hep bir ihtiyaç olmuştur.
Kendimi bu şekilde ifade ettiğimi her zaman kabul ettim ancak fark ettim ki bu ifade biçiminde ortaya çıkan sonuç pek anlaşılabilir değil.
Yani benim için öyleydi çünkü yorumlayacak bilgim yoktu. İlgi alanım tesadüfen beni bunlardan bazılarını yorumlayacak bilgilere yönlendirdi.
Yine de tüm resimleri yorumlayacak bilgiye sahip değilim ama artık biliyorum ki elim sürekli siyaha gidiyorsa bu aralar siyah bir dönemdeyim, belki bir dahakine maviye boyarım tuvalimi.
Bir yanıt yazın