Sanat Dünyasında Kadınlar – Emilie Flöge

Gustav Klimt günümüzde en çok bilinen ressamlardan biridir.

Günümüzde eserlerini yalnızca tablo veya baskı halinde değil, neredeyse her türlü günlük eşyanın üzerinde bile görebiliyoruz.

Eserlerinde ise iki unsur göze çarpıyor: Süslemeler ve kadınlar.

Peki Gustav Klimt’in çizdiği bu kadınlar kim hiç merak ettiniz mi?

Gustav Klimt hayatı boyunca çeşitli kadınları resmetmiştir ancak bu kadınlar arasından yalnızca bir tanesi için onun ilham perisi olmuştur diyebiliriz.

Bu kadın Emilie Flöge’dir. Aslında Viyana’lı bir moda tasarımcısı olan Emilie Flöge, yaptığı tasarımlarla Klimt’i bir hayli etkilemiştir.

Emilie Flöge, dönemin kadınlara rahatsız ve dar kıyafetleri dayatan modasının aksine geniş kesimli rahat elbiseler tasarlıyordu.

Bu tasarımlarında yine dönemin modasının dışında kalan desenler kullanıyordu.

Bu tasarımlardan oldukça etkilenen Klimt, Flöge’nin tasarladığı elbiseleri resimlerinde kullanmaya başlamıştır.

Klimt’in resimlerinde yer alan kadınların giydiği birçok elbise aslında Flöge’nin tasarımlarından esinlenilmiştir diyebiliriz.

O dönemlerde Klimt’in Viyana’nın elit ve zengin kesiminden çok sayıda kadın müşterisi vardı. Bu kadınlar Klimt’in kendilerini resmetmesini istiyordu.

Klimt’in resimlerinde Flöge’nin tasarımlarına yer vermeye başlaması ve bu tasarımları kendine has stiliyle süslemesiyle beraber kadın müşterileri artık bu elbise tasarımlarından da talep etmeye başlamıştı.

Dolayısıyla burada Flöge ve Klimt’in arasında bir iş birliği de oluşmuştu.

Artan bu taleple birlikte, artık Flöge de Viyana’nın üst tabakasından müşteriler edinmeye ve o dönemin moda dünyasında ünlenmeye başlamıştır.

Klimt’in Flöge’nin yalnızca tasarımlarından değil kendisinden de oldukça etkilendiğini söylemek mümkün.

Birçok eserinde Flöge’yi resmettiğini biliyoruz.

Hatta birçok sanat tarihçisi ve araştırmacı tarafından Klimt’in belki de en meşhur resmi olan Öpücük tablosunda yer alan kadının Flöge olduğu iddia edilir.

Tabii Flöge, Klimt’in ilham perisi olmasının ötesinde bir kadındı.

Zamanının moda anlayışına karşı bir devrim yaratmış, moda ve sanatı harmanlayarak kendine özgü bir stil oluşturmuş, 20.yüzyılın başlarının en etkileyici tasarımcılarından biridir.

Deniz Köse

Merhaba, Ben Deniz Köse. Çok küçük yaşlarımdan beri resim yapıyorum. Eğitim hayatı beni farklı bir alana yönlendirdiyse de resim yapmayı hiç bırakmadım. Tuval benim özgürlük alanım. Daha çok akrilik boya çalışmaları yapmakla birlikte zaman zaman sulu boya çalışmaları da yapıyorum. İlhamımı gördüklerimden ve gözlemlediklerimden alıyor, renklerle harmanlayarak tuvalime yansıtmaya çalışıyorum. Doğa, hayvanlar ve denizaltı resimlerimde en çok görebileceğiniz temalardan. İstanbul'daki çeşitli özel galerilerin karma sergilerinde aktif olarak yer almaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close