Gustav Klimt ve Emilie Flöge | Gustav Klimt Eserleri

Gustav Klimt 1862- 1918 tarihleri arasında Avusturya’da yaşayan, döneminin en sıra dışı ressamlarındandı.

Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesinde mimari resim eğitimi aldı.

Resimlerinde kullandığı saf altın ve altın varaklar hakkındaki bilgisini de altın işlemecisi olan babasından öğrendi.

Gustav Klimt, meslek kariyerine kamu binalarında iç duvar resimleri yaparak ve tavanları boyayarak başladı.

Dönemin imparatorundan Altın Liyakat Nişanı aldı, birçok üniversitenin fahri üyesi seçildi. Gustav Klimt, 1894’te Viyana Üniversitesi’nin Büyük Salonunun tavanını süslemek için üç resim yapmakla görevlendirildi.

Radikal konuları ve kullanılan malzemeleri nedeniyle eleştirilip, pornografik olarak değerlendirilince “Yaptıkların ve sanatınla herkesi memnun edemiyorsan lütfen sadece birkaçını memnun et. Çoğunluğu memnun etmek kötüdür.” dedi ve bir daha kamudan sipariş kabul etmedi.

Sanatyapıyo, Fidel Yokuş

Helene Flöge

Gustav Klimt’in abisi Ernst, 1891’de Helene Flöge ile evlendi.

Ernst, Aralık 1892’de öldüğünde Gustav Klimt, Helene’nin koruyucusu oldu.

Helene’nin kız kardeşi Emilie o zamanlar on sekiz yaşındaydı.

Gustav Klimt, Emilie’nin ailesinin evine sık sık misafir oluyor ve yazlarını Flöge ailesiyle birlikte Attersee Gölü’nde geçiriyordu.

1891’den sonra Attersee Gölü kıyılarında manzara resimleri yaptı.

Bu manzaralar, figür resmi yapmanın dışında Gustav Klimt’i ciddi şekilde ilgilendiren tek türü oluştur.

1891’den sonra Gustav Klimt, birçok eserinde Emilie Flöge’yi canlandırdı.

Gustav Klimt Öpücük

Bazı sanat tarihçileri, Gustav Klimt’in en önemli ve ünlü eseri olan Öpücük tablosunda sanatçı ve Emilie Flöge‘yi sevgilsi olarak gösterdiğini savunmaktadır.

Bazı sanat tarihçileri ise bu çalışmada resmedilen kadın modelin Emilie Flöge olduğuna inanmakla birlikte saç renginin kızıl olması nedeniyle, onun Gustav Klimt’in sevgililerinden biri olan kızıl saçlı Hilde Roth olabileceğini de düşünüyorlar.

"KİSS", 70 x 50
“KİSS”, 70 x 50

Gustav Klimt’in bu resimde kendini ve Emilie’yi tutku ve bağlılık dolu aşıklar olarak resmetmiştir. Tablodaki kadının duygularının ise ne olduğu tam olarak anlaşılamıyor.

Tereddüt mü yoksa sevgilisi için arzu mu?

Sanatçının tabloları birçok eleştiri almıştır.

Özellikle de feminist sanat tarihçileri, Gustav Klimt’in kadın portrelerini “erkek arzusunun edilgen nesneleri” diye eleştirmiştir.

Öpücük’teki adamın, kadına destek için değil de boyun eğdirmek için sarıldığını belirtirler.

Gustav Klimt ve Emilie Flöge arasındaki ilişki bir tutku olarak başlamış ancak fiziksel olmaktan çok entelektüel ve duygusal olarak yakın bir ilişkiye doğru olgunlaşmıştır.

Emilie Flöge

Emilie Flöge zamanının en radikal modacılarından birisiydi.

Emilie’nin elbiseleri Gustav Klimt’in resimlerini, Gustav Klimt’in resimleri de Emilie’nin elbiselerini etkiledi.

Gustav Klimt yüksek sosyeteye resim yaptıkça müşterilerini Emilie’ye yönlendirdi.

Floge ailesinin mali açıdan gerilemesi ve kızlarının evlilik yapması beklentisine karşılık Gustav Klimt, Emilie ile evlenmedi.

Gustav Klimt’in fahişelerle ve hizmetçilerle dolu kötü şöhretine rağmen, Emilie ona sadece hayatı boyunca değil, sonrasında da sadık kaldı ve hiç evlenmedi.

Gustav Klimt evinde çalışırken sandaletler ve iç çamaşırı olmayan uzun bir elbise giyerdi.

Hayatı dış çevreye kapalıydı, sanatına adanmıştı.

Nadiren diğer sanatçılarla sosyalleşti.

Müşterileri kapısına gelirdi ve son derece seçiciydi. Resim yapma yöntemi çok özenliydi ve modelleriyle uzun süre zaman geçirirdi.

Sanatyapıyo, Fidel Yokuş

Cinsel olarak çok aktif olmasına rağmen ilişkilerini gizli tuttu ve kişisel skandallardan kaçındı.

Gustav Klimt vizyonu veya yöntemleri hakkında çok az şey yazdı.

Çoğunlukla Emilie ‘ye kartpostal yazıp attı ve günlük tutmadı. Gustav Klimt’in Emilie’ye gönderdiği 400’e yakın yazılı belge var.

Bazıları sadece Gustav Klimt’in yolculuklarından gönderilen kartpostallardır.

“Hiç oto portre yapmadım. Bir resmin konusu olarak kendimle, diğer insanlarla ilgilendiğimden daha az ilgileniyorum, her şeyden önce kadınlar… Benim özel bir yanım yok. Ben günden güne sabahtan akşama resim yapan bir ressamım. Hakkımda bir şeyler öğrenmek isteyen resimlerime dikkatlice baksın.” der.

Gustav Klimt, 11 Ocak 1918’de bir felç sonucu öldü.

Son sözleri “Emilie gelmeli” idi. Gustav Klimt’in mal varlığının yarısı Emilie’ye miras olarak kaldı, diğer yarısı ise ressamın ailesine gitti.

Sanatyapıyo, Sanatçı Ol

Fidel Yokuş

Önce çizemediklerimi yazdım. Şimdi yazamadıklarımı çiziyorum. Kusurlarımız bizi eşsiz yapan şeyler. Her şey kusurlu, her şey hatalı ve eksik. Aynı zamanda kalıcı ve sonsuz bir güzelliğe sahip. O yüzden de kozmik düzen içerisindeki kaosu seviyorum, hem karmakarışık hem de muhteşem bir ahenk içinde... Kuralları sevmiyorum. Sınırları da... Taşsın tuvalden dışarıya resim. Nerede başlayıp nerede bittiği belli olmasın. Plansız ve kendiliğinden olsun. Her şey birden bire olsun. Hepimizi bu güzel havalar mahvetsin. Aşka ve direnişe, şiire ve masallara, sihre ve mucizelere inanıyorum... Her defasında ilk kezmiş gibi seviyorum, her defasında ilk kezmiş gibi yapıyorum resimlerimi. Benim resimlerim makyaj yapmış acılarım, kokusuz çiçeklerim, uçamayan kuşlarım, hayra yorulmayan düşlerimi saklıyor. Kendimi resimlerimle aklıyorum. Her biri yeni bir kapı açıyor benim için. Sonra çıkıp gidiyorlar açtıkları o kapıdan hiç tanımadığım insanların evlerine...Başkalarının hüzünlerine, mutluluklarına, aşklarına tanıklık ediyorlar. ''Derken karanfil elden ele...''"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close