Çin Resimlerinin Karakteristikleri | Çin Resmi Nedir?

Çok eski Asya medeniyetlerinden biri olan Çin için güzel sanatlar kültürünün önemli bir parçasıdır ve batı güzel sanatlarından farklı, kendine özgü karakteristikler barındırır.

Fırçayı kullanma yöntemleri:

Çin resmi yapan sanatçılar uzun süredir fırça ile resim yapmaktadır. Öncelikle duvarlara boya, kül, mürekkep ve pigment kullanarak yaptıkları tablolarla resim yapmaya başlamışlardır. Sonrasında ipek kumaş ve kağıt üzerinde çalışmışlardır. 

Çin resimlerinde fırçayı kullanmanın iki yöntemi vardır:

  1. Gong Bi: İnce fırça darbeleri ve zengin renklerin kullanılması
  2. Yi Bi: Kaba fırça darbeleri ve hafif renklendirme

Metotlar:

Eserlerde kullanılan metotlarda üç durum gözlemlenebilir:

  1. Fırçalar: Batı resimlerinden Çin resmi genelinde gözlemlenen ilk ve önemli farklarından biri Çin resimlerinin özellikle çizgilerden uluşuyor olmasıdır. Çizgi kullanıyor olmalarının sebeplerinden biri yıllar önce bir diğer sanat dalı olan ve çizgilerle yapılan kaligrafi ile ilgilenmiş olmalarıdır. Demir çizgiler ve yaprak çizgiler olarak iki tip çizgi kullanırlar. Demir çizgiler düzdür ve tarihin erken çağlarında kabuk, kemik ve metal üzerine yapılan çizimlerde görülmeye başlanmıştır. Yaprak çizgilerse kaligrafide görüldüğü gibi farklı baskınlıklarda çizilebilir.

Kaligrafiden esinlenilmiş fırça kullanma yöntemlerine aşağıdaki örnekler verilebilir:

  • Shi: Yukarı uçan bir kartal gibi yoğun bir güçle fırçayı yaymak
  • Zhuan: Dans eden bir turna gibi yön değiştirmek
  • Zhe: Korkmuş bir yılan gibi dönmek
  • Dun: Fırçayı aniden yere düşürür gibi yaymak
  1. Mürekkep ve pigment: Çinli ressamlar yıllar önce mürekkep kullanmanın önemini vurgulamışlardır. Siyah mürekkep tablolarında ana renk tonu olmuştur. Çizimlerin somut ve dengeli olmalarını sağlamak amacıyla siyah mürekkebi ve gri tonları çok renkli çizimlerde de kullanmışlardır. Benzer bir şekilde batılı çizimlerde de siyahın tüm renklerin temeli olduğu teorisi mevcuttur.
  2. Kağıt: Günümüzde ressamlar su emen pamuk kağıt kullanılıyor. Çinli ressamlar çoğunlukla suya dayanıklı ipek kumaş kullandılar. Resmin kompozisyonunu oluştururken karmaşık fırça darbeleri yerine basit ve kaba fırça darbeleri kullandılar.

Çinli ressamlar evreni insanların ve kültürel kodun benzersiz tek bir sisteme doğru ilerlediği filozofik fikrine sahiptirler. Hümanist bir ruha sahip olan felsefeleri ile oluşturdukları somut ya da boşluklu imgeler Konfüçyüs teorisindeki boşluk ve hiçlik konseptleriyle ilişkilendirilir.

Referanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close