Sanat deyince aklınıza sadece resim, sanat eseri deyince müzede sergilenen bir tablo, sanatçı deyince de Rönesans döneminden ünlü bir sanatçı mı geliyor?
Aslında bu o kadar da şaşırtıcı değil.
Her ne kadar aydın ve entelektüel bireyler olmaya gayret etsek de maalesef sanata dair kültürel ve tarihsel bazı önyargılara sahibiz.
Sanat, eski çağlardan beri belli bir zümrenin uğraş ve ilgi alanı olmuştur. Rönesans resimlerinden çağdaş heykellere, operalardan tiyatrolara, sanat eserleri bir zamanlar sadece varlıklı ve ayrıcalıklı kişiler içindi.
Ancak bugün durum oldukça farklı.
Değişen dünyamızda sanat çok daha erişilebilir hale geldi ve hayatın her kesiminden insan artık sanattan çeşitli şekillerde zevk alıyor ve onu deneyimleyebiliyor.
Sanatın daha erişilebilir hale gelmesinde elbette teknolojinin yeri yadsınamaz. İnternet sayesinde artık dünyanın her yerinden sanat eserlerini izleyebiliyor ve deneyimleyebiliyoruz.
Çevrimiçi sergileri ziyaret edebiliyor, canlı performansları izleyebiliyor ve hatta doğrudan sosyal medya platformları aracılığıyla sanatçılarla etkileşime geçebiliyoruz.
Şöyle bir düşünürsek Refik Anadol’a ulaşmanız kaç saniyenizi alır?
Instagram, Twitter ya da mail ile anında ulaşabilirsiniz?
Eserlerini online satın alabilirsiniz? Hakkında istediğiniz zaman YouTube’dan, Google’dan pek çok bilgi edinebilirsiniz.
Ulaşılmazlığın yanında, sanat eserinin pahalı olduğuna dair de bir önyargımız var. Bir sanat eserinin değerli olduğunu, beğenildiğini anlamamız için illa ki pahalı olması gerekmez.
Bugün, daha geniş bir kitlenin erişebileceği eserler yaratan pek çok sanatçı var ve sanat pazarlarında, fuarlarda veya internette uygun fiyatlı eserler bulmak alışılmadık bir durum değil.
Bazı “ünlü” sanatçıların bile uygun fiyatlı parçaları var. Örneğin, Japon sanatçı Yayoi Kusama‘nın baskıları ve ürünleri nispeten ucuzdur ve isteyen herkes onun ikonik puantiyeli sanatına sahip olabilir.
Sanat eseri yalnız bir yatırım aracı da değildir. Dolayısıyla ileride değerlenip değerlenmeyeceğini düşünmeden de bir sanat eserine sahip olunabilir. Sadece beğendiğiniz için, ya da size hitap ettiği için, ya da sanatçının hikayesinden etkilendiğiniz için, gibi…
Sanatyapiyo.com, sanatçıların galerilere veya küratörlere ihtiyaç duymadan eserlerini doğrudan alıcılara sergilemeleri ve satmaları için bir platform sağlıyor.
Hem sanatçılar eserlerini daha kolay bir şekilde sergileyebiliyor, hem de sanatseverler daha önce çok da kolay ulaşamadıkları sanat eserlerine rahatça erişebiliyor ve satın alabiliyor.
Böylece çok çeşitli sanat eserleri, daha uygun fiyatlı ve daha geniş bir kitleye erişebilir hale geliyor.
Sosyoekonomik durumu ne olursa olsun herkesin sanatın tadını çıkarabilmesi ve takdir edebilmesi için sanat yapıyoruz!
Bir yanıt yazın