Terapi Olarak Sanat: Puantiye Kraliçesi Yayoi Kusama

Edvard Munch, Vincent Van Gogh, Marina Abramovic ve Yayoi Kusama gibi pek çok sanatçı, duygusal acılarından uzaklaşmak için sanata sarılmış ve sanatı bir terapi yöntemi olarak kullanmıştır.

Eleştirmenler göre pop art’ın öncüsü olan Yayoi Kusama, iç dünyasının güçlü bir ifadesi olan son derece kişisel bir sanat geliştirdiği için aslında hiçbir akıma ya da üsluba pek uymamaktadır.

Psikolojik sıkıntılar, panik ataklar, halüsinasyonlar ve intihar girişimleriyle dolu bir yaşamdan dolayı basın onu “ilk takıntılı sanat” olarak lanse etmeyi uygun görse de Kusama kendi sanat tarzını “psikosomatik sanat” olarak tanımlamaktadır.

Yayoi Kusama Kimdir?

1929’da Japonya’nın Nagano şehrinde doğan Yayoi Kusama, 10 yaşında resim yapmaya başladı.

Birkaç yerel sanatçıyı ekonomik olarak destekleyen varlıklı bir aileye sahip olsa da özellikle annesi Kusama’nın sanatçı olmasına şiddetle karşıydı.

Fakat Kusama çizmeye devam etti çünkü lise çağlarında, rahatsız edici, ancak sanata olan eğilimini yoğunlaştıran görsel ve işitsel halüsinasyonlar yaşamaya başlamıştı ve ancak çizim yoluyla gördüğü halüsinasyonları anlamlandırabiliyordu.

Kusama, gençliğinde psikiyatrinin şimdi olduğu kadar kabul görmediğini ve kendisini bunaltan halüsinasyonlar bir yana aynı zamanda kaygıyla da tek başına mücadele etmek zorunda olduğunu belirtiyor.

“Ne zaman böyle şeyler olsa, aceleyle eve döner ve eskiz defterimde gördüklerimi çizerdim… Bunları kaydetmek, atakların şokunu ve korkusunu hafifletmeme yardımcı oluyordu.”

Yayoi Kusama Eğitimi

Annesinin tüm itirazlarına rağmen Kusama ataerkil ve baskıcı ailesini ikna ederek Kyoto’da bir sanat okuluna yazıldı fakat okuldaki geleneksel usta-çırak sisteminden nefret etti ve 1957’de sanat okulundan ayrılarak New York’a göç etti.

1960’larda, büyük ölçekli tek renkli tabloları, çizimleri, filmleri ve heykelleri ile büyük bir eleştirel saygı kazandı.

Yayoi Kusama Eserleri

Eserlerinde kullandığı puantiyeler ve noktalarla ile bilinen Yayoi Kusama aynı zamanda aynalar, elektrik ışıkları, ses ve kinetik gibi etkileşimli öğeleri sanatına entegre ederek yarattığı benzersiz sonsuz düzlemler ve optik illüzyonlar ile de dikkat çekmektedir.

An Infinity Room installation
An Infinity Room installation

En son Louis Vuitton ile yaptığı işbirliği ile basına konu olan 93 yaşındaki Yayoi Kusama hala Tokyo’daki bir psikiyatri enstitüsünde kalmaktadır.

1977’de senesinde kendi isteği ile enstitüye kaydolan Kusama her sabah sokağın karşısındaki stüdyosunda vakit geçirmekte ve akşamı enstitüye geri dönmektedir.

Sanatyapıyo, Sanatçı Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close