Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Öncelikle ‘Akrilik boya nedir?’ bunu açıklayarak başlayalım. Akrilik boyalar, yağlı boya benzeyen su bazlı boyalardır. Tüp, akrilik marker, akrilik mürekkep, kavanoz ya da plastik kapaklı kaplarda satılan çeşitleri vardır. 

Akrilik Boya Nedir?

Akrilik boya’nın, mat-parlak, opak-yarı saydam ve saydam olarak bulunabilen farklı çeşitleri vardır. Su ile seyreltilebilen bu boyalar kuruduktan sonra sudan etkilenmez ve üst üste, kat kat kullanılabilirler.

Kalın tabakalar halinde kullanılmadığı sürece hızlı kuruma özelliği sayesinde üst üste çalışma imkânı sunar. Kullanılan boyanın cinsine göre ise yağlı boyaya oranla daha mat bir görünüm sunar. Ancak bu özelliği yarı parlak ya da parlak vernikle giderilebilir.

Akrilik Boya Çeşitleri

Akrilik boya çeşitleri; standart akrilik boyalar, akrilik mürekkep, heavy body akrilik, akrilik marker, multi surface akrilik, pouring akrilik şeklinde listelenebilir. Standart akrilik boyalar, herkesin bildiği ve yerel kırtasiyelerde bile satışı yapılan ucuz ya da yüksek kaliteli, pahalı olabilen akrilik boyalardır. 

Akrilik mürekkep kıvamı ve uygulama biçimi mürekkebe benzer şekilde üretilen ve kullanılan akrilik boyalardır. Heavy body akrilik boyalar ise yapısı bakımından yağlı boyayı andırabilir. Daha kıvamlı yapıdadırlar ve kapatıcılıkları yüksektir, uygulama kalınlığına da bağlı olarak bir gün veya daha uzun sürede kuruyabilirler.

Akrilik markerlar ise akrilik boyanın marker şeklinde kullanılan bir çeşididir. Bu markerlar akrilik boyanın yapısal özelliklerine sahiptir ancak uygulama sırasında renkleri karıştırmak pek mümkün değildir. Genellikle üst üste blok ya da çizgisel boyama imkânı sunar, marker ucunun kalınlık ve şekline göre uygulama şekli değişebilir.

Multi surface akrilik boyalar içeriği bakımından her yüzeye uygulanabilen boylardır ve bu boyalar ev eşyalarına dahi uygulanabilmektedir. Pouring akrilik boya ise oldukça akışkandır ve birbirine karışmama özelliği sayesinde ebru sanatı gibi bir etki bırakmakta ve bu özelliği nedeniyle de oldukça popüler bir hale gelmiştir.

Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?

Bunun yanı sıra bu boya çeşidi farklı yüzeylerde de kullanılabilir. Ahşap boyama, kumaş boyama, seramik objeleri boyama, kâğıt, cam ve tuval gibi çeşitli alanlarda boyama yapma imkânı sunar. Uygulandığı yüzeye tutunur ve yüksek derecelerde yıkanmazsa kumaş gibi yüzeylerden çıkmaz. 

Cam objelerde uygun koruma koşulları ya da yüzeye uygun çeşitteki boya uygulaması ile uzun süre dayanabilir. Bunun haricindeki yüzeylerden sökülmesi oldukça zor hatta bazı yüzeylerde bu imkânsıza yakındır.

Dantel Üzerine Akrilik Boya Uygulaması:

Kağıt Üzerine Akrilik Boya Uygulaması:

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boyayı uygularken fırça, spatül, sünger ya da kumaş gibi farklı araçları kullanabilirsiniz. Biraz farklılık yapıp değişik nesnelerle kendi fırçanızı yaratarak bile kullanma imkânınız vardır. Akrilik boyayı uygularken iki renk arasında degradeli bir geçiş yapmak isterseniz, akrilik boya hızlı kuruyacağından üç farklı yöntem önerebilirim;

  1. İki rengi yüzeye uyguladıktan sonra farklı bir fırça ile hızlıca iki renk arasında, fırçayı ileri geri hızlıca sürerek geçişi sağlayabilirsiniz.
  1. Boyayı veya fırçayı hafif nemlendirerek iki renk arasında istenilen etkiyi alana kadar fırçayı yine ileri geri hareket ettirebilirsiniz. 
  1. Boyanın kurumasını geciktirecek bir medyum/yardımcı ek bir malzeme uygulayarak, degradeli geçişi sağlayabilirsiniz.

Bunun haricinde özet geçmek gerekirse, akrilik boyayı kullanırken seyretmek için şu kullanılabilir. Farklı efektler vermek için de yardımcı medyumlar kullanılabilir.

Plastik Üzerine Akrilik Boya Uygulaması ve Kullanılan Araçlar

Tülay Ateş

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, Görsel Sanatlar bölümünde tezli yüksek lisans yapmaktadır. Sürdürülebilirlik konusu üzerinde çalışmaktadır, bu nedenle eserlerinde araştırma yaptığı konulardan ilham almaktadır. Çalışmalarında genellikle akrilik boya, yağlı boya, çalışmalardan arta kalan malzemeleri ya da atıkları da sanatlar işlerinde kullanmaktadır (plastik parçalar, kumaşlar ya da artık boyalar gibi). Eserlerinde çoğunlukla toplumsal ve çevresel sorunları ele almaktadır. Çeşitli online ve kolektif katılımla düzenlenen sergilerde eserleriyle yer almıştır. Sanatçı Manifestosu: Sanatın bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyorum. Sanatsal işlerimde genellikle bir toplumsal ya da çevresel sorunlara değinmeyi tercih ediyorum. Çalışmalarımda, problemin sebebine dair gerçek bir nesne kullanmayı tercih ediyorum. Bu bazen atık boya olabiliyor ya da plastik… Problemleri estetik bir şekilde sunduğunuzda eleştirileriniz daha dikkat çekici olabiliyor. Ama estetik bir değere de sahip olmuş oluyor. Daha Önce Katıldığı Sergiler; OvooArt Genç Dönem Sergisi (5-17 Ocak 2022) ATRDİST ONLİNE SERGİ 5 (5-30 Kasım 2021) IPCEDU-2021 Uluslar Arası Pegem Eğitim Kongresi (27-30 Ekim 2021) Revealing the Virtue of Great Urban Places in Asia (ITS Indonesia & SIT Japan – 25 Eylül 2021) İNOVASYON PROJECTS (30 Ağustos 2021) ARTDİST ONLİNE SERGİ 4 (15 NİSAN-31 Mayıs 2021) Uluslar Arası Öğrenci Bienali (20.05.2021) ARTDİST ONLİNE SERGİ 3 (15 ŞUBAT-31 Mart 2021) KOLEKTİF/2- KARMA RESİM SERGİSİ (29 Ocak 2021) FORMATION- KARMA RESİM SERGİSİ (4-30 Kasım 2020) KOLEKTİF- KARMA RESİM SERGİSİ (11-19 Temmuz 2020) RöproTeks 2 (11-17 Haziran 2018)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close