Resim okumak kitap okumaya benzeyen bir aktivitedir.
Öncelikle okuyucu resimdeki sembolleri belirler ve sembollerin anlamlarını çözümler.
Sonrasında yaptığı çıkarımlar ve tümdengelimlerle resmin anlamsal derinliğine iner.
Okuyucunun geçmiş deneyimleri ve bilgisi, kişisel algısını şekillendirir.
Anladıklarını fikirlere dönüştürüp aktarırken yaptığı çıkarımlara değinir.
Okuyucunun anlayışı arttıkça resmin çerçevesinin ötesinde okuyucunun hayal gücü de devreye girer.
Resim Okumanın Farkları
Resim okumanın kitap okumak ya da film yorumlamaktan farkları vardır
Örneğin filmde yapılan tasvirler birden fazla fotoğraf karesi içerirken, resimde sanatçı tasviri tek bir karede aktarmaktadır.
Kitapta ise yapılan tasvirin okuyucuya yansıması okuyucunun hayal gücü ile şekillenir fakat resimde sanatçının hayal gücü resmi şekillendirmiştir.
Kitaptaki tasvirin gerçekleştiği yazı, tasvir okuyucunun hayal gücündeki resme dönüşürken bir bariyer niteliğindedir.
Resim ise doğrudan okuyucunun hayal gücüne bir bariyer olmamaksızın hitap eder.
Günümüzün dijital kültürüne kıyasla resim üzerinde sanatçının tasviri yansıtırken kullandığı yaklaşımları anlamak amacıyla daha çok zaman geçirmek gerekmektedir.
Resme daha yakından bakılarak ve semboller gruplanarak resimle okuyucu arasındaki bağ kuvvetlendirilir. Resmin kapsamı, yazılı ve sözlü betimlemeye açıklayıcı bir platform sağlar.
Resim Okuma Süreci
Resim okuma yavaş, düşünülmesi gereken ve heyecan verici bir süreçtir
Bir ya da birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilebilir.
Resimde hangi nesnelerin görüldüğü, hangi olayların temsil edildiği belirlendikten sonra, resimdeki tüm parçaların incelenip incelenmediği kontrol edilmelidir.
Böylece resim okuma çalışmanızın çıktısını sizden sonraki okuyucu kullanabilir.
Resmi okuduktan sonra analiz etme aşamasında renk, denge, alan, çizgi, kompozisyon, ışık ve kontrast, teknik gibi unsurlar doğrultusunda düşünülmelidir.
Renkler derinlik, denge ve animasyon gibi birçok illüzyonun gerçekleştirilmesi için kullanılabilir.
Hangi renklerin resim için önemli olduğu, renklerin bakışlarınızı resimdeki bir doğrultuya yönlendiriyor olması, resimde farklı renklerin kullanılması durumunda resmin etkisinin değişip değişmediği, resimdeki renklerin hangi çağrışımlar ya da sembolik anlamlara karşılık geldiği üzerinde düşünülebilir.
Denge bir kompozisyon prensibidir. Simetri düzeni, asimetri ise hareketi anlatır.
Resmin denge halinde olup olmaması, resmin kanvas sınırları içinde kalması ya da kanvas sınırları dışına uzanması, denge etkisini resmin hangi parçalarının sağladığına resimdeki dengeyi analiz ederken dikkat edilir.
Bazı resimler düz görünürken diğer resimlerin derinliği vardır. Derinlik ve genişlik üst üste binen düzlemler ile bir ufuk noktası, ışıl ve renkler kullanılarak gerçekleştirilir.
Resimde bakışlarımızın nasıl gezdiği, alanın ne kadar derin göründüğü, resmin içinde düşünce akışımızın nasıl gezdiği ve yaptığımız gezintilerin hızlı ya da yavaş olması, resmin çizgilerinin düz, zig zaglı ya da diyagonal olması derinlik ile ilgili incelenebilecek noktalardır.
Resimdeki Çizgiler
Resimdeki çizgilerin benzer ya da farklı olması, kalın, ince, düzensiz, yumuşak ya da kontrollü olması resmin ritmik paternini ve resimdeki hareketi belirler.
Kompozisyon alanın düzenlenmesi ile ilgilidir. Resimde mevcut şekiller, şekillerin nasıl düzenlendiği ve birbirleriyle ilişkileri, sanatçının şekilleri olduğu gibi ya da değiştirilmiş halde resmetmiş olması kompozisyonu ortaya koyar.
Işık ve kontrast, resimdeki denge ve alan hissini, resmin belli alanlarının animasyonunu ya da vurgulanmasını sağlar.
Okuyucu ışığın bir kaynaktan mı geldiği yoksa ortamda mı varolduğu, resmin belli parçalarının ışıkla vurgulandığı ve ışığın varolan ve gözlemlediğimiz şekilde mi dağıldığı yoksa ışık dağılımını ressamın yeniden mi icat ettiğini inceler.
Teknik ise sanatçının malzemeleri kullanırken tercih ettiği yöntemdir.
Teknik kapsamında fırça darbeleri, resmin kalınlığı ve yüzey dokusu değerlendirilir.
Fırça darbeleri gözlemlenebiliyor mu, eğer gözlemlenebiliyorsa fırça darbelerinin neye benzediği, izlerin ve darbelerin heryerde aynı olup olmadığı, darbelerin yavaş ve titiz ya da hızlı görünmesi ve de yüzeyin bir kısmında daha fazla boya olup olmadığı teknik kapsamında gözlemlenir.
Keyifli resim okumalar dilerim.
Bir yanıt yazın